Friday, October 14, 2011

Raske

Vahel on nii raske teha valikuid, langetada otsuseid, kas anda alla, punnitada veel... Eriti oma töös... Kui palju on kohti, mil meie otsus lükkab liikuma laviini või peatab üleujutuse... Kui palju liblika tiivalööke, mille mõjud on ettearvamatud, mille möödumist ei märka ja tagajärgi ei teadvusta...
Kas saab hiljem otsida süüdlast või raputada endalt süüd... See on elu - meie, nende, teiste - aga ikkagi vaid elu. Lapitekk, mille jrgmise tüki suurus, struktuur ja värv ei ole ette näha, vahel harva ehk aimata... Kui tihti satume tükile, millest unistanud oleme? Kui tihti tuleb ületada värvilaike, millest iga hinna eest hoiduda tahaks? Kui palju me valime ise, kuipalju teised meie asemel...

No jah, väike dissonants on aimata...

2 comments:

Sol said...

Meie töös on jah see vastutus vahel nii suur et hirm hakkab. Oleks pidanud valima mõne töö, kus vastutus on väiksem ja otsustustest sõltub vähem, aga see mõte on küll 14 aastat hiljaks jäänud.
Aga meie otsused on ju ka kellegi teise kunagi tehtud otsuste tulemused ja lõpuks vastutab iga inimene oma elu ja oma laste elu eest ise. Me ei saa ka kogu maailma vastutust enda peale võtta.

mustkaaren said...

Rasked valikud, samas meie iga otsus iga päev ongi, nagu Sol ytles, eelmiste päevade (& eelmiste inimeste) otsuste ahela järg. Samas.
Kogu ajaloo vältel on inimestel 1 tugisysteem raskete, eriti teisi inimesi puudutavate otsuste vastuvõtmisel: religioon. Kui inimene pole iseendas kindel, pöördub ta esivanemate kommete, oma usukoguduse pyhakirja elukogemuse, traditsiooni poole. Sest vrdl mistahes ajastu riigikorda & religiooni, on need, kehtides kyll samal ajal samas riigis, erinevad ning tundubki, et yhe systeemi auku saab täita teises kirjutatud lausetega.
Pluss Albert Schweizeri teooria aukartusest elu ees vm humanistlik filosoofia, mille tundmine samuti väga hingekosutav on.
Praegu ei ole kõrgema jõu v selle esindajate uskumine & usukommete täitmine kohustuslik. Ometi on inimesel vaja vaimset tugisysteemi, oma Maaema, Taevaisa,"karja" vms & praegune pläralism on inimese oma otsustes täiesti yxi & kurjade mõtete meelevalda jätnud. Jõudu meile kõigile teha säästvaid otsuseid, mille tagajärjed olexid kõige nõrgematele säästvad.